İçinde izotiyosifyaflat bulunan turpların az yenmesi
sigara içenlerde kanser riskinin artışını hızlandırıyor.

* Pişirme yöntemlerinin akciğer kanseri riskini
artırdığı anlaşıldı. buna göre; yüksek yağlı besinlerin ve hatta sebzelerin
kuyruk yağı ve domuz yağında pişirilmesi riski artırıyor.
* Kadınlarda kırmızı et tüketiminin, toplam yağ,
doymuş yağ, kolesterol ve sigara öyküsünün akciğer kanserini artırdığı; sarı ve
yeşil sebzelerin tüketiminin ise riski azalttığı gözlendi.
* Salam, sosis ve tuzlama etler yiyenlerde, bira ve
sert içkiler içenlerde akciğer kanseri riskinde anlamlı artış gözlendi.
* Sebze ve meyve tüketiminin artırılmasının DNA
hasarını azalttığı bildirildi.
Beta karotenin akciğer kanserine karşı koruma
sağlamadığı, akciğer kanseri riskini artırdığı sonucuna varıldı.
* Sigara akciğer kanseri riskini artırırken; soğan,
elma ve greyfurt bu riski azaltıyor.
* Su teresi, akciğer kanserinden korunmada
etkilidir.
* Böğürtlen, çilek, kiraz ve üzüm; tütün dumanında
bulunan etkiyi yok eder.
* Brokoli ve turbu yoğun tüketenlerde, 10 yıl içinde
akciğer kanseri gelişme oranı yüzde 35 düşük bulundu.
* Zerdeçal yani hint safranı; antidepresan ve
antioksidandır. Ohio Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma; bu bitkinin normal
hücreleri koruduğunu, kanser hücrelerini öldürdüğünü, akciğer, meme, kolon ve
deri kanserlerinde etkili olabileceğini gösterdi.
* Bol miktarda lif alımı (günde en az 35 gram)
sağlıklı bir bağırsak ortamı sağlar ve kan şekerinin düzenlenmesinde çok
etkilidir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder