Gastrit ve Ülser diyeti
SAKINCALI OLANLAR
1-
Ekmekler ve tahıllardan : Bulgur
pilavı ,keten tohumu , kepek ekmeği , simit ve susamlı krakerler
2-
Sebzelerden : Kuru baklagiller , lahana, bamya , kıvırcık , salatalık ,domates
, zeytin ,kızarmış patates , cips ,çiğ soğan ve sarımsak.
3-
Meyveler ve meyve sularından : Hazır meyve suları , ekşi ve kabuklu
soyulamayan meyveler (portakal , greyfurt , mandalina ,üzüm ,kavun , karpuz
gibi)
4-
Tatlılardan: Tereyağlı ve yağda kızartılmış tatlılar( baklava , kadayıf
, tulumba , şöbiyet gibi )hamur tatlıları , yasak olan meyvelerden yapılan
kompostolar .
5-
Çorbalardan :Hazır çorbalar , acılı ve baharatlı çorbalar, et suyundan
yapılan çorbalar
6- Et
ürünleri ve yumurtanın :Kızartma şeklinde pişirilmiş her türlü et ,sakatatlar (
sucuk, salam , sosis gibi) ve sahanda
yumurta
7-
Tatlandırıcı ve baharatların : Et suları , limon suyu , sirke , ketçap ,
hardal ,çemen , kuruyemişler , her türlü baharat ( nane , kimyon , kırmızı
biber , karabiber gibi )
8-
İçeceklerden : Demli çay, kahve , kakao , limonata , soda , maden suyu ,
süt ve alkollü içecekler.
SERBEST OLANLAR
9-
Ekmekler ve tahıllardan : Normal
beyaz ekmek , sade kraker , tatlı bisküvi, pirinç pilavı , makarna .
10-
Sebzelerden : Az yağlı pişirilmiş olmak kadıyla, patates
,havuç,bezelye,taze fasülye,semizotu , ıspanak.
11- Meyveler
ve meyve sularından : Ekşi olmayan oldunlaşmış tüm meyveler ,(muz , şeftali ,
kayısı, tatlı elma gibi) kabukları soyularak yenilebilir.
12-
Tatlılardan: Şeker , bal, pelte ,jöleli tatlılar , yasak olmayan
meyvelerden yapılan kompostolar, sütlü tatlılar(sütlaç ve muhallebi gibi )
13-
Çorbalardan : Süzgeçten geçirilmiş sebze çorbaları , acısız tarhana
çorbası , şehriye çorbası , yayla çorbası ve un çorbası.
14- Et
ürünleri ve yumurtanın : Izgara , fırında veya buğulama , olarak pişirilmiş az
yağlı ,kırmızı et, tavuk balık ve suda pişirilmiş yumurta.
15-
Tatlandırıcı ve baharatların : Un ve sütten yapılmış soslar .
16-
İçeceklerden :Açık çay , ıhlamur , sahlep , ayran
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder