Maydanozgillerden
bir bitkinin kuru,ıtırlı tohumlarıdır.Bilinen en eski baharatlardandır.15-20 cm
boyunda bir bitkidir.Çin’de ve Hindistan’da çok yetişmekle birlikte yurdumuzda
Doğu ve Akdeniz bölgesinde yetişir.Tohumlar yarım cm. kadar uzun,koyu sarı renktedir.Kimyon
tohumları çok keskin ve hoş kokuludur.Keskin kokusu ve tadıyla baharatların
arasında özel yeri vardır.Genellikle toz olarak kullanılır.Kimyonun sinirleri
uyarıcı,mideyi yatıştırıcı ve bağırsak gazını giderici özelliği
vardır.Avrupa’nın büyük bir bölümünde ve Akdeniz ülkelerinde yetişen Karaman
kimyonu olarak bilinen bir türü de bulunur.
Kullanıldığı
Yerler:
Yurdumuzda özellikle kıyma ile yapılmış köftelerde,et
ürünleri (sucuklar,sosis vb.),bazı kebaplarda,turşularda,lezzet verici olarak
kullanılır.İtalyanlar tuzlu bisküvilerin hamuruna kimyon ilave ederek
hazırladıkları tuzlu bisküvileri aperatif olarak ikram eder.Hollandalılar özel
peynirlerini kimyonla kokulandırır.Almaya’nın bazı bölgelerinde ise kimyonlu
ekmek yapılmaktadır.Karaman kimyonu ise,böbrek,karaciğer, gibi yiyeceklere
pişmeden önce serpilir.Hazımsızlığa çok iyi geldiği için özellikle hazmı güç olan
yiyeceklerde kullanılır.
Yiyeceklere ve özel içeceklere koku ve tat vermek amacıyla kullanılır.
Genel olarak toz halde,yiyeceklerin hazırlanması esnasında ilave edilerek kullanılır..
Yiyeceklere ve özel içeceklere koku ve tat vermek amacıyla kullanılır.
Genel olarak toz halde,yiyeceklerin hazırlanması esnasında ilave edilerek kullanılır..
Faydaları:
>İştah açar,hazımsızlığı giderir.
>Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler.
>Birikmiş gazı söktürür.
>Hava yutmayı önler.
>Sinirleri yatıştırır.
>Sinirsel baş dönmelerini keser.
>Anne sütünü artırır.
>Hayz gününün düzenli olmasını sağlar.
>İdrar söktürür.
>Yüksek tansiyonu düşürür.
>Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.
>Romatizma ve şişmanlıkta faydalıdır.
>İştah açar,hazımsızlığı giderir.
>Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler.
>Birikmiş gazı söktürür.
>Hava yutmayı önler.
>Sinirleri yatıştırır.
>Sinirsel baş dönmelerini keser.
>Anne sütünü artırır.
>Hayz gününün düzenli olmasını sağlar.
>İdrar söktürür.
>Yüksek tansiyonu düşürür.
>Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.
>Romatizma ve şişmanlıkta faydalıdır.
Kimyonun
Kullanışı:
İlaç olarak kullanımı toz halinde doğrudan ya da suyla
kaynatılarak yapılır. Sirke ve su ile kaynatılıp içilirse nefes darlığına karşı
faydalı olur. İltihaplı yaraların üzerine konursa iyileşmesine yardımcı olur.
Kimyon yağı adale ve romatizma ağrılarına iyi gelir. Kimyon yağı hamilelikte
kullanılmamalıdır. Ayrıca, kimyon yağı sürülen bölgeyi güneşten korumak
gerekir.
Kimyon
tohumunun çayı yapılmadan hemen önce öğütülmesi veya öğütülmeden çayının
yapılması tavsiye edilir. Öğütülmüş olarak satılan kimyonun (tozu) kalite
bakımından düşüktür ve hoş olmayan bir kokuya sahiptir. Kimyon tohumu
öğütüldükten 24 saat sonra kullanılmaz ise birleşimindeki sabit yağlar bozularak
aromasını bozar. Bir kahve kaşığı taze öğütülmüş (günlük öğütmek gerekir) veya
hafif ezilmiş Kimyon tohumu demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave
edilerek 5-10 dk demlenmesi beklenir ve sonra süzülerek içilir.

Hiç yorum yok :
Yorum Gönder