Zencefil, mide bulantısı,
şişkinlik ve kolik gibi sindirim problemlerine karşı başarıyla kullanılabilir.
Yolculuk kusmalarına karşı etkilidir. Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve
bağırsak enfeksiyonlarına ve hatta gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir.
Zencefil kan dolaşımını uyarır ve böylece
kanın yüzeysel bölgelere de rahatça ulaşmasını sağlar.Bu etkinliği sayesinde,
donuklarda, ısınmayan el ve ayakların ısıtılmasında çok önemli görevler
üstlenebilir. Aynı zamanda yüksek kan basıncını da normalleştirebilir.Terletici
ve ateş düşürücü etkileri vardır. Öksürük,grip, soğuk algınlığı ve öteki
solunum yolları hastalıklarında, ısıtıcı ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca
iştah açar ve kabızlığa karşı kullanılabilir.
Kullanım
biçimleri:
Zencefil
çayı: Değirmende inceltilmiş
yarım tatlı kaşığı zencefil, bir bardak dolusu soğuk suya eklenir,hafif ısıda
kaynama derecesine kadar ısıtılır,5-6 dakika hafif ısıda kaynatılır ve
süzülür.Gerektiğinde bir bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.
Tentür
kullanımı: D2’den D6’ya kadarki
herhangi bir seyrelti kullanılabilir. Öncelikli kullanım alanları, mide
zayıflığı, sindirim problemleri ve bronşiyal astımdır. Ayrıca, idrar
tutukluğuna ve ekmekten kaynaklanan şişkinliklere karşı önerilebilir.
Sürekli olarak veya ihtiyaçduyulduğunda,
günde 2-3 kere, 10-15 damla, yarım
yemekkaşığı ılık suya eklenerek alınır.
Baharat: Özellikle zayıf ve sinirsel etkiyeaçık mideler için çok
yararlı bir baharattır. Zencefil,mide
ülseri olanların bile kullanabileceği özelliktedir.
Uyarı: Zencefilin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder