Defne Yaprağının Faydaları
Çiçek açmış defne Defneden elde edilen defneyaprağı,
yemeklerde tat vermek için kullanılmaktadır. Avrupa’da genelde önce kurutulur
ve salça yapılırken beraberce pişirilir.
Defne, süs bitkisi olarak, özellikle süs
bahçelerinde Akdeniz iklimi ve okyanus iklimi olan bölgelerde yetiştirilir. Dona
çok duyarlı olduğu için daha soğuk yerlerde ise ev bitkisi olarak
yetiştirilmektedir. Defne bitkisinin kaynağı Doğu Akdeniz bölgesi olup oradan
ılıman iklimli başka yörelere yayılmıştır.
Defne yağı defne meyvelerini sıkarak elde edilen,
30°C’de eriyen bir yağdır. %95 yağ asitlerinden ve %5 esansiyel yağlardan
oluşur. Yağ, en çok sabun üretiminde kullanılıp, bunun yanı sıra kozmetik
sanayisinde cilt nemlendirici olarak kullanılır.
Şifalı ot olarak romatizma, deri kızarıklıkları ve
kulak ağrıları için kullanılır. Tıbbi literatürde defneyaprağının antioksidan,
analjezik (ağrı kesici), antienflamatuar ve antikonvulsant (antiepileptik)
yararlarının olduğu belirtilmektedir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder