Bu hafta
sizin gibi duyarlı ve bilinçli okuyucularıma çimen suyunun faydalarını anlatmak
istiyorum. Esasında çimen suyu dediğimiz şey buğday suyudur. Ufak tepsilere
ekilen buğday tohumları aşağı yukarı 15-20cm uzadıktan sonra kesilir ve suyu
çıkarılarak içilir. Peki çimen suyu neden son zamanlarda bu kadar popüler oldu,
nedir bu normalde alt tarafı çim diye baktığımız bitkinin içindeki özellik?
Çimen suyunun saymakla bitiremeyeceğim faydalarından en önemlilerini sizlerle
bu yazımda paylaşacağım.
Çimen suyu, tepsisinden taze, kesilir kesilmez
içildiğinden klorofil yoğunluğu inanılmaz derecede yüksektir. Bitkilerin
çoğunda bulunan klorofil güneşten gelen enerjidir, ve biz çimen suyunu içerek
direk bu enerjiyi kendi hücrelerimize veririz. Klorofilin içinde yüksek
miktarda vitaminler, mineraller ve protein bulunur. Klorofili esasında bitkinin
kanı olarak ta adlandırabiliriz, çünkü klorofil olmadan birçok bitki hayatta
kalamaz. Klorofil tüm hücreleri kuvvetlendirdiği gibi aynı zamanda karaciğeri
ve kanı temizleme gibi bir özelliğe de sahiptir. En önemli bir diğer özelliği
ise anemik (kandaki demiri düşük) olan kişilerde bu rahatsızlığı, yeteri
derecede tüketildiğinde ortadan kaldırmasıdır. Klorofil aynı zamanda diş
çürüklerini önler, ve diş etlerini sağlamlaştırır. Birçok cilt rahatsızlığına
da iyi gelir.
Eğer bugünkü şehir yaşamımızı göz önüne
alırsak hiçbirimiz doğal ortamlarda yetişmiş çiğ sebzelerden oluşan günlük bir
menü tüketmiyoruz. Aksine yiyecekleri bakteri ve virüslerden arındırmak için
normalde daha fazla pişirdiğimiz bile oluyor. Böylelikle de gıdalardan
aldığımız besin değerini inanılmaz derecede düşürmüş oluyoruz.
Çimen suyunda likit oksijen bulunur. Bu
oksijen, gıdaların daha iyi metabolize olmasını ve daha net ve açık düşünmeyi
sağlar, çünkü beyin sağlıklı fonksiyon gösterebilmek için vücuttaki oksijenin
yüzde 25’ini kullanır. Bunun dışında daha iyi bir kan dolaşımı da sağlar ki bu
da hücreleri çok daha iyi bir biçimde besler.
Günde iki kahve fincanı kadar çimen suyu
tükettiğinizde günlük ihtiyacınız olan tüm A,C,E ve B-vitaminlerini almış
olursunuz. Bu vitaminleri çok doğal bir şekilde aldığınızdan alınan vitamin
haplarına göre vücut çok daha iyi metabolize eder, ve faydasını görür. Tüm
bunların yanı sıra vücudun kalsiyum, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum
ihtiyaçlarını da karşılar.
Vücut için gerekli olan tüm aminoasitlerde
çimen suyunun içinde vardır. Et, tavuk, balık veya diğer hayvansal gıdalardan
alabileceğimiz protein iki fincan çimen suyunda yeteri kadar vardır. Özellikle
vejeteryanlar için inanılmaz bir protein deposudur.
Saymakla bitiremeyeceğim çimen suyunun sadece
bir özelliğini daha sizlerle paylaşıp ardından nasıl yetiştirildiği ve
tüketildiği hakkında bilgi vermek istiyorum. Çimen suyunun içinde inanılmaz
derecede enzimler vardır ki, bunlarda tükettiğimiz gıdaların çok daha iyi
metabolize olmasını sağlar.
Bunları biliyor muydunuz?
Çimen suyu
toprakta bulunan 102 mineralden 92sini içinde barındıyor.
Çok yüksek
enzim oranı olduğu kadar yüzde 70 klorofil içeriyor.
Çimen suyu
iki şekilde tüketildiği zaman kişide yüksek enerjiye yol açıyor: 1. vitamin ve
mineral eksikliklerini kapatıyor 2. hücreleri, kanı ve organları tıkayan
artıkların vücuttan atılmasını sağlıyor.
Kilo vermeye çalışanlarda, kan dolaşımını ve
metabolizma hızını yükselterek yardımcı oluyor.
Esasında çimen suyunu yetiştirebilmek insanın
kafasında canlandırdığı kadar zor bir olay değildir. Bunun için gerekli
malzemeler şunlardır: altında ufak delikleri olan en az 2 tepsi, toprak ve
buğday tohumu. Toprak birinci tepsinin üzerine eşit oranda yayılarak konur,
üzerine toprağı kapatacak şekilde tohumlar serpiştirilir ve bol su verilir.
Birinci tepsinin üstü ikinci tepsiyle kapatılır. Günde iki kez sulanır. Artık
tohumlar uzayıp çimen haline geldiklerinde zaten üzerinde bulunan ikinci
tepsiyi havaya kaldırmaya başlar. Bundan sonra ikinci tepsi bir kenara konulur
ve birinci tepsideki çimenler büyümeye bırakılır. 15-20cm olduklarında içilecek
kadar çimen kesilip suyu sıkılır. Bir kahve fincanı kadarı idealdir. Yalnız
burada çok önemli bir noktaya değineceğim. Çimen suyunun kendine ait özel bir
makinası vardır. Bunun dışında hiçbir makinayla suyu çıkmaz. Kesinlikle evdeki
normal sebze-meyve sıkacağı ile bunu denememenizi tavsiye ederim, yoksa
aletinizin bozulma riski çok yüksektir. Eğer evde yetiştirmiyorsanız artık
dışarıda birçok meyve sebze sıkan yerden bunu tedarik edebilmeniz mümkündür.
İkinci çok önemli hususta, kesinlikle aç
karnınıza içmenizdir. Böylelikle direk kana karışır ve etkisini çok daha iyi
gösterir. Ama eğer ilk kez çimen suyu içecekseniz bunu boş bir gününüzde
evinizde ya da evinize yakın bir yerde içmenizi tavsiye ederim. Vücut anında
detoks moduna geçtiğinden mideniz bulanabilir, ya da aşırı baş ağrısı
çekebilirsiniz veya bağırsaklarınız bozulabilir. Bunların hiçbirisi de
olmayabilir, ama ben sizi yerinizde olsam işimi sağlama alırdım.
Buğday Çimi Suyu Faydaları
- İnsanoğlunun temel besin kaynağı olan buğday, ev ortamında çok basit yöntemlerle çimlendirilerek tanesiyle veya uzayan çimlerinin tüketilmesi ve buğday çimi suyunun tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hücreleri yeniliyor.
- Özellikle buğday çimi suyunun 'şifa içeceği' olduğu belirtiliyor.
- Buğday çimi suyunun mikropları öldürücü etkisiyle kanı temizleyerek damarların açılmasını sağlıyor.
- Bağışıklık sistemini güçlendiriyor,
- Kansere karşı koruyor,
- Kalp damar sistemindeki tahribatı tamir ediyor,
- Kanı temizliyor.
- Buğdayın, ev ortamında çimlendirilerek tanesinin veya büyüyen çimlerinin tüketilmesi ve buğday çimi suyunun düzenli kullanılması bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hücreleri yeniliyor, kansere karşı koruyor, kalp damar sistemindeki tahribatı tamir ediyor ve kanı temizliyor.
- Buğday çiminin saç dökülmelerine faydalı olduğu iddia ediliyor. Buğday çimi suyunun kimyasal bileşimi kana çok benziyor. İçeriğinde antiseptik temizleme özelliği olan klorofil yüzde 70 oranında bulunuyor. Mükemmel bir protein kaynağı ve bol miktarda beta karoten içeriyor. Yüksek oranda B1, B6, B12 vitaminleri, C, E, K vitaminleri ihtiva ediyor.
- Anemi (demir eksikliğine bağlı kansızlık) hastalarının kullanması özellikle tavsiye ediliyor.
- Başta magnezyum olmak üzere çok çeşitli mineraller içeriyor. Besin ögeleri vücudu besliyor ve gerçek bir denge sağlıyor.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder