7 Aralık 2013 Cumartesi

KESTANENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR!



Kış aylarının vazgeçilmezi kestanenin kabuğunun bile çok faydalı olduğunu biliyor muydunuz? İşte kestane mucizesi...

  • Kansızlığa çare oluyor. 

  • Kış mevsiminin olumsuz şartlarına fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık iksiridir.
  • Balla karıştırılmış kestane püresi ise özellikle iştahsız çocuklara öneriliyor.
  • Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenliyor. Kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önlüyor.
  • Taze kestane limonun 100 gramı kadar C vitamini içerir. Kestane’nin 100 gramında 200 kalori bulunuyor.
  • Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara öneriliyor. Çünkü 100 gramında 500 mg potasyum bulunuyor. Fosfor,magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri ile C, B1, B2 ve PP vitaminlerini içeriyor.
  • Çocuk, genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağı, hatta yaşamı uzattığı da söyleniyor.
  • Şeker, protein, yağ, sodyum ve potasyum içeriyor. Kestane birçok hastalığa karşı vücudu koruyor.
  • Meyvesi kasları kuvvetlendiriyor, kan dolaşımını düzenliyor. Bedenin ve zihnin yorgunluğunu gideriyor.

 

Kestane, değerli bir ağaç olarak kabul edilmesinin yanı sıra; kestanenin insan sağlığı açısından faydaları da saymakla bitmiyor.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Haber Dergisi, Aydın'ın üretiminde lider olduğu kestanenin faydaları ve ekonomik değerini ele aldı. Kestanenin değerli bir ağaç olarak kabul edilmesinin yanı sıra kerestesi, çiçekleri ve yaprağı ile ekonomik olarak en önemli ürünler arasında yer aldığı belirtildi.
Kestane kerestesi mobilya üretiminde olduğu kadar, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde sudan çürümeye karşı dayanıklı olduğu için tekne yapımında da kullanılıyor. Şeker içeriği yüksek olduğu için kestane bitkisinin erkek çiçekleri bal arıları tarafından ziyaret ediliyor. Kestane ile ihlamur çiçeklerinden elde edilen ballar mükemmel tadı ve doğallığı ile tüketiciler tarafından tercih ediliyor. Bunun yanı sıra, erkek çiçek püsküllerinden elde edilen çayın sinüzite karşı iyi geldiği ifade ediliyor.
Kestane Birçok Hastalığı Önlüyor
Kestane diğer sert kabuklu meyve türlerine göre daha az yağ içermekle beraber, insan vücudu için gerekli olan yağ asitlerinden özellikle lineoleik asit bakımından zengin bir kaynağı olarak ön plana çıkıyor. 'Lineoleik asit' kardiovasküler hastalıkların önlenmesinde etkili olduğu, ayrıca özellikle çocukların beyin ve retina gelişimi üzerinde de önemli etkide olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Kestane çok eski zamanlardan beri, insan beslenmesinde önemli bir protein ve karbonhidrat kaynağı oldu. Bu nedenle hem tok tutucu ve besleyici hem de iyi bir enerji kaynağı. Kestanenin kıtlık yıllarında uzun kış dönemlerinde halkın gıda ihtiyacının karşılandığı ve 2. Dünya Savaşı'nda çavdar unu ile karıştırılıp ekmek yapımında kullanıldığı biliniyor.
Kestane Damak Tadımıza Ayrı Lezzet Katıyor
Kestane meyvesinin, insan sağlığı için çok fazla yararı olmasının yanında; kestane farklı tatlarda insanlarla buluşuyor. Kestane ile yapılan yiyeceklerin başında kestane tatlısı, kestane pastası, kestane pudingi, çikolatalı kestane tatlısı ve buna benzer lezzet geliyor. Taze tüketimi çok yaygın olan kestanenin bir kısmı da şekerleme sanayinde kullanılıyor. Türkiye'de kestane ile hindi dolmasının içi hazırlandığı gibi bazı et yemeklerinde de garnitür olarak kullanılıyor. Avrupa ülkelerinde bunlara ek olarak, kestane hamuru gıda sanayinin çok çeşitli dallarında değerlendiriliyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder