.jpg)
Kış aylarının vazgeçilmezi kestanenin kabuğunun bile çok faydalı olduğunu biliyor muydunuz? İşte kestane mucizesi...
- Kansızlığa çare
oluyor.
- Kış mevsiminin
olumsuz şartlarına fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir
sağlık iksiridir.
- Balla karıştırılmış
kestane püresi ise özellikle iştahsız çocuklara öneriliyor.
- Kalp ve kas
sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenliyor. Kan dolaşımını
hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önlüyor.
- Taze kestane
limonun 100 gramı kadar C vitamini içerir. Kestane’nin 100 gramında 200 kalori
bulunuyor.
- Kestane, en çok
potasyum düşüklüğünden yakınanlara öneriliyor. Çünkü 100 gramında 500 mg
potasyum bulunuyor. Fosfor,magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum
mineralleri ile C, B1, B2 ve PP vitaminlerini içeriyor.
- Çocuk, genç ve
yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağı, hatta yaşamı uzattığı da
söyleniyor.
- Şeker, protein,
yağ, sodyum ve potasyum içeriyor. Kestane birçok hastalığa karşı vücudu koruyor.
- Meyvesi kasları
kuvvetlendiriyor, kan dolaşımını düzenliyor. Bedenin ve zihnin yorgunluğunu
gideriyor.
Kestane, değerli bir ağaç olarak kabul edilmesinin
yanı sıra; kestanenin insan sağlığı açısından faydaları da saymakla bitmiyor.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Haber Dergisi, Aydın'ın
üretiminde lider olduğu kestanenin faydaları ve ekonomik değerini ele aldı.
Kestanenin değerli bir ağaç olarak kabul edilmesinin yanı sıra kerestesi,
çiçekleri ve yaprağı ile ekonomik olarak en önemli ürünler arasında yer aldığı
belirtildi.
Kestane kerestesi mobilya üretiminde olduğu kadar,
özellikle Karadeniz
Bölgesi'nde sudan çürümeye karşı dayanıklı olduğu için
tekne yapımında da kullanılıyor. Şeker içeriği yüksek olduğu için kestane
bitkisinin erkek çiçekleri bal arıları tarafından ziyaret ediliyor. Kestane ile
ihlamur çiçeklerinden elde edilen ballar mükemmel tadı ve doğallığı ile
tüketiciler tarafından tercih ediliyor. Bunun yanı sıra, erkek çiçek
püsküllerinden elde edilen çayın sinüzite karşı iyi geldiği ifade ediliyor.
Kestane
Birçok Hastalığı Önlüyor
Kestane diğer sert kabuklu meyve türlerine göre daha
az yağ içermekle beraber, insan vücudu için gerekli olan yağ asitlerinden
özellikle lineoleik asit bakımından zengin bir kaynağı olarak ön plana çıkıyor.
'Lineoleik asit' kardiovasküler hastalıkların önlenmesinde etkili olduğu,
ayrıca özellikle çocukların beyin ve retina gelişimi üzerinde de önemli etkide
olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Kestane çok eski zamanlardan beri, insan beslenmesinde
önemli bir protein ve karbonhidrat kaynağı oldu. Bu nedenle hem tok tutucu ve
besleyici hem de iyi bir enerji kaynağı. Kestanenin kıtlık yıllarında uzun kış
dönemlerinde halkın gıda ihtiyacının karşılandığı ve 2. Dünya Savaşı'nda çavdar
unu ile karıştırılıp ekmek yapımında kullanıldığı biliniyor.
Kestane
Damak Tadımıza Ayrı Lezzet Katıyor
Kestane meyvesinin, insan sağlığı için çok fazla
yararı olmasının yanında; kestane farklı tatlarda insanlarla buluşuyor. Kestane
ile yapılan yiyeceklerin başında kestane tatlısı, kestane pastası, kestane
pudingi, çikolatalı kestane tatlısı ve buna benzer lezzet geliyor. Taze
tüketimi çok yaygın olan kestanenin bir kısmı da şekerleme sanayinde
kullanılıyor. Türkiye'de
kestane ile hindi dolmasının içi hazırlandığı gibi bazı et yemeklerinde de
garnitür olarak kullanılıyor. Avrupa
ülkelerinde bunlara ek olarak, kestane hamuru gıda sanayinin çok çeşitli
dallarında değerlendiriliyor.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder