
Sumak (Rhus),
Antepfıstığıgiller familyasından; kışın yaprak döken veya her mevsimde yeşil
kalan bir ağaçcıktır. Diğer isimleri Sumac, Rhus coriaria olarak bilinir.
Türkiye’de Doğu Anadolu Bölgesi dışında her yerde yetişir.
Kırmızımsı ve ekşi
lezzetteki meyvesi küre biçiminde olup mercimeğe benzer. 150 kadar türü vardır.
Birçoğu zehirlidir. Yurdumuzda derici sumağı ve boyacı sumağı doğal olarak
yetişir. Kokulu sumağın tentür halindeki şekli idrar tutamama hastalığında
faydalıdır.
Uygun yöntemlerle
kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak
kullanılan “sumak” elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan
salatalarında tercih edilir.
Sumağın Bilinen Yararları
İshali keser. Ateş düşürücüdür. Hazmı
kolaylaştırır. Fazlası kabızlık yapar. Mikrop öldürücüdür. Ekşi tadıyla iştah
açıcı bir baharattır. İdrar kaçırma hastalığında faydalıdır. Sumak süper
antioksidan gücüne sahiptir. Tane Sumak, demlenip suyu içilirse zehirlenmelerde
faydalıdır. Kandaki şeker oranını düşüren sumak, şeker hastaları için
yararlıdır. Damarları büzerek kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Bu etkisi ile
kanamalarda faydalıdır.
Uyarı: Tansiyonu yüksek olanlar kullanmamalıdırlar.
Bazı sumak türleri zehirlidir, gelişi güzel bilmeden toplanmamalıdır.
Sumak
Nasıl Kullanılır?
Çoğunlukla baharat
olarak kullanılır. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih
edilir. Tıbbi olarak da faydalı bir bitki olan sumak bitkisinin yaprağı su ile
kaynatılarak içilmek süretiyle ya da gargara olarak kullanılır. Gargara
yapılırsa boğaz ve dişeti hastalıklarına iyi gelir. Sumak kaynatılıp suyu
içilirse zehirlenmelerde faydası görülür. Yüksek tansiyonu olanlara tavsiye
edilmez.
100 gr sumak, 1 lt
kaynar suda 10 dakika demlenir, dahilen günde 3 bardak içilir veya gargara
olarak kullanılır.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder