‘Aynı’ adlı ağacın kabuğundan elde edilen
tarçın bir bütün olarak kabuk şeklinde bulunabilir.Bilimsel adı ‘Cinnamonum
verum’ olan tarçının 100’den fazla türü bulunmaktadır.Cinnamonum verum dışından
en yaygın olarak kullanılanları
Cinnamonum zeylanicum – Seylan tarçını ve Cinnamonum aromaticum –Çin tarçınıdır.Tatları
ve kokuları oldukça yakın olan bu türler arasında Seylan tarçını daha
rafinedir,daha pahalıdır ve daha zor bulunur.
Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan
en eski baharatlardan biri olan tarçın geleneksel olarak sindiirm sistemi
bozuklukları,ishal,adet öncesinde ya da sonrasında oluşan ağrıları hafifletmek
için kullanılır.Son yıllarda tarçının şeker hastalığı üzerindeki olumlu etkisi
üzerine araştırmalar yapılmaktadır.
- Dolaşımı arttırır.
- Soğuk algınlığı belirtilerini azaltır.
- Mide rahatsızlıklarını hafifletir.
- Menstrüel ağrıları azaltır.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- Kan şekerini düzenler.
- Mide kramplarına iyi gelir.
- Anti bakteriyel özelliği ile enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder