.jpg)
Gönder Yüzde oluşan kahverengi lekeler melazma olarak adlandırılır. Sorunun meydana gelişindeki en önemli sebep genetik faktör ve güneş ışığıdır.
Güneş Lekelerinden Nasıl Kurtulabilirim? Yüzdeki Güneş Lekeleri Nasıl Geçer? Yüzde oluşan kahverengi lekeler melazma olarak adlandırılır. Sorunun meydana gelişindeki en önemli sebep genetik faktör ve güneş ışığıdır. Doğum kontrol ilaçları ve hamilelik döneminde meydana gelen hormonal değişimler lekelerin oluşumunu kolaylaştırır.
Melazma güneş gören bölgelerle sınırlıdır. Daha çok alın, burun, üst dudak,yanak ve çenede kendini gösterir .Pigmentasyon derinin üst tabakasında ya da alt tabakada ) veya her ikisinde birden görülebilir. Wood ışığı incelemesi pigment depolanmasının hangi katmanda olduğunu anlamaya yardım eder.
Güneş Lekelerine Çözüm
Melazma’nın tedavisi zordur. Tedavi edilmediğinde kendiliğinden düzelmez. Tedavi bittikten sonra nüksedebilir.
Ciltteki lekelerin giderilmesi için kimyasal veya mekanik soyma işlemleri, lazer ve IPL uygulamaları gibi birçok madde ve yöntem uygulanmaktadır.
Güneşten korunak tedavideki ilk basamaktır. En az 15 faktör güneş koruyucu tercih edilmelidir.
Doğum kontrol ilaçlarının, bazı antibiyotiklerin ve epilepsi ilaçlarının alımı sırasında ya da parfüm sürdükten hemen sonra güneşe çıkılmamalı.
• Vitaminler: Vitaminleri ağızdan alırsınız, ama onları cildinize de sürebileceğinizi biliyor muydunuz? Terkibinde A, E, C vitaminleri ve antioksidanlar olan kremleri kullanabilirsiniz. B3 vitamini ve koenzim Q10 da, güneşin zararlı ışıklarının oluşturduğu lekelerden kurtulmanıza yardımcı olur.
• Hidrokinon, C vitamini, arbutin, laktik asit, pirüvik asit, kojik asit, azelaik asit, retinoik asit, alfa ve beta hidroksi asitler gibi bileşikler kimyasal soyma amacıyla kullanılan başlıca renk açıcı ve leke giderici ajanlardır.
• Kimyasal Peeling : Kimyasal peeling leke tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Derinin soyulmasıyla melanin pigmentinde azalma meydana gelir. Triklorasetik asit ve glikolik asit en çok uygulanan peeling maddeleridir. Doktorlar tarafından yapılan bu işlem, yüzeysel, orta ve derin peeling olmak üzere 3 çeşittir.
Deriye bazı solüsyonların uygulamasıyla yapılan kimyasal peeling, cildin yıpranmış, tazeliğini ve parlaklığını yitirmiş üst tabakasının soyulmasını ve dökülmesini gerçekleştirir. Kimyasal peeling uygulaması derinin daha alt tabakalarında yeniden bir yapılanma süreci başlatır ve kolajen sentezlenmesini uyararak daha genç ve sağlıklı homojen bir derinin oluşumunu sağlar.
Güzellikle Kalın....
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder