Hangi Ekmeği Tüketmeliyiz?
Birçoğumuz uzun zamandır beyaz undan uzak duruyoruz.
Ancak onun yerine ne yiyeceğimiz konusunda kafamız karışık. Fırın rafları çeşit
çeşit renklerde ve biçimlerde ekmek ile dolu. Kim hangisini tüketecek,
birbirlerinden farkları nedir? Yoksa bu kadar detaya girmeden sırayla hepsinden
mi tüketmeliyiz?

Tam buğday: Buğdayın tüm katmanlarındaki besin
kaynaklarını içeriyor. Ekşi hamur mayası ile hazırlandığı için fonksiyonel
gıdaya dönüşüyor. Ekşi hamurda bulunan laktik asit ve asit bakterileri, hamurun
mayalanmasını sağlıyor. Mayalanma sonucu ekmek kabarıyor ayrıca bu bakteriler
gıdadaki çürümeyi önlüyor. Bu bakterilerin önemlileri probiyotik etkisi ile
bağışıklık sistemini olumlu etkiliyor, mide-bağırsak fonksiyonlarını, insülin
salınımını düzenliyor, kan kolesterolü ve kan şekerinin düşmesini sağlıyor.
Kepek: Kepekli ekmek, lif oranının yüksek olması
nedeniyle kan şekerinin ayarlanmasına, kan yağlarının düşmesine yardımcı oluyor
ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor. Ancak çok yüksek lif oranı nedeniyle
çinko, demir, kalsiyum gibi mineralleri bağlayarak emilimi engelleyebiliyor. Bu
nedenle tüketilirken miktarı iyi dengelemek gerekiyor.
Her çeşit ekmeği tüketin: Çok koyu renkli ekmekler
boya maddesi içerebiliyor. Özellikle içeriğinde kuru yemiş bulunanların
enerjileri oldukça yüksek… Bu nedenle zayıflama diyeti yapanların kontrollü
tüketmesi gerekiyor. İki kez tam buğday veya çavdar, bir kez kepekli gibi her
seferinde farklı ekmek çeşidi tüketmeniz daha faydalı olacaktır. Yedi tahıllı
veya çok tahıllı ekmeklerin tam buğday unu olmadığını unutmayın. Tam buğday unu
ile hazırlanan ekmekler çocuklarda da güvenle kullanılabilir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder