Rezene diğer isimleri, Raziyane, Foeniculum vulgare, Fennel, Fenouil vulgaire olan şifalı bir bitkidir.Maydanozgiller familyasındandır. Ege ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilen 2 veya çok yıllık otsu bir bitkidir. Rezene kayalık ve kurak yerlerde yetişen, sarı renkte çiçekler açan, kokulu ve otsu bir bitki olan Rezenenin tohumları protein ve yağ bakımından zengindir. Meyveleri silindirik, 11 milimetre kadar boyunda ve 4 milimetre kadar kalınlıktadır. Renkleri yeşilimsi esmerdir. Meyveleri, müsilaj, şeker, nişasta, tanen sabit ve uçucu yağ taşır. İlaçlarda tohumları ve kökü kullanılır. Rezene az miktarlarda rahatlatıcı etki gösterirken miktar arttıkça uyku verir. Türkiye’nin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yabani olarak yetişen bitki, Türkiye’nin hemen her yöresinde yetiştirmek mümkündür. Türkiye’de yetişen Tatlı Rezene de ayrıca dünyanın en kaliteli türlerinden biridir.
Rezenenin Faydaları
- Rezene, mide ve bağırsak gazlarını azaltır. Özellikle gaz sancısı çeken bebeklere çay olarak içirilirse gaz ağrılarını azaltır ve rahatlatır.
- Anne sütünü arttırıcı özelliği ile emziren annelere faydalıdır.
- Bronşitte ve öksürük nöbetlerinde rahatlatıcı etkisi vardır.
- Rezene, iştah açıcıdır.
- Gözlere iyi gelir.
- Kansızlığı giderir.
- Vücudu rahatlatır.
- Cinsel gücü arttırır.
- Sinirleri yatıştırıcıdır.
- Balgam söktürücüdür.
- Yatıştırıcı etkisi ile ağrıları dindirir.
- Adet düzensizliğini ve zorluğunu giderir.
- Sindirime yardımcı olur, hazmı kolaylaştırır.
- Kötü nefes kokusu için tohumları çiğnenir.
- Böbreklerin fonksiyonunu geliştirici özelliktedir. İdrar söktürücü özelliğiyle, idrar zorluğunu giderir.
Rezene Nasıl Kullanılır?
Rezene bitkisinin meyvesi, tohumları ve kökü kullanılır. Rezeneden baharat elde edilir. Ayrıca, rezene çayı hazırlanır. Rezene çayı hazırlamak için 1 fincan kaynar suya 1 çay kaşığı rezene atılıp 10–15 dakika kadar demlenir. Rezene çayı öksürük ve akciğer hastalıkları ile damar sertliği ve hazımsızlığa karşı etkilidir. Bebek mamalarına katılırsa bebeklerde gaz şikâyetini azaltır.Rezene çayının bir diğer faydası da arpacık gibi gözkapağı iltihaplarında pansuman olarak kullanılması ile iyileşmeye yardımcı olmasıdır. Rezenenin yaprakları ve tohumunun kaynatılmasıyla elde edilen buhar, cildi temizler ve yüzdeki gözenekleri açar. Rezene tohumu, Soslar, balık yemekleri ve ekmek yapımında kullanılabilir. Ayrıca yeni sürgünleri kışın salatalara eklenir. Tohumu çiğnenirse nefesi ferahlatır ve soluğun kokusunu temizler.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder