Besin zehirlenmesinden korunmak için nelere dikkat
etmek gerekir?
Yiyecek alırken;
a. Donmuş bile olsa pişmemiş besin ile yan yana olan
pişmiş besinleri tüketmeyin.
b. Hasarlı hiç bir konserve besini almayın.
c. Buzdolabında olmayan hiçbir kırmızı ve beyaz eti
almayın.
Saklama;
• Et ve balıkların diğer besinlerle temasını plastik
kap veya ambalaj kullanarak önleyin.
• Bozulabilecek besinlerin alındıktan sonra 1 saat
içinde tekrar buzdolabına konması gerekir.
• Buzdolabı içi 0-4 derece, buzluk ise -18 derecede
tutulmalıdır.
• Beyaz ve kırmızı etler, 48 saat içinde
pişirilmeyecek ise dondurulmalıdır.
• Balıklar 48 saat buzdolabında saklanabilir.
• Yumurtaları buzdolabının kapağında (yeterli
soğukluk olmayabilir) saklamayın.
• Pişirilmiş yiyecekleri 2 saat içinde buzdolabına
koyun.
• Yemekleri ikinci kez yerken 74 derecede az ısıtın.
Yemek Hazırlama;
• Yemek hazırlamadan önce ve çiğ et, balık ve
yumurta elledikten sonra mutlaka ellerinizi sabunla yıkayın.
• Donmuş et veya balıkları oda sıcaklığı yerine
buzdolabında veya mikrodalgada çözün. Marine işlemini de oda sıcaklığı yerine
buzdolabında yapın.
• Çiğ et, balık ve yumurta ile temas eden mutfak
gereçleri mutlaka çok iyi yıkanmalıdır.
• Pişmiş ve pişmemiş yiyeceklerin birbirine temasını
önleyin.
• Taze sebze ve meyveyi çok iyi yıkayın.
• Pişmemiş yumurta ile yiyecek hazırlamayın.
Pişirme;
• Mümkünse et termometresi kullanın, dana ve kuzu
etini 63 derece, beyaz eti ise 77-82 derece iç sıcaklıkta pişirin.
• Yumurtaları sarısı katılaşana kadar pişirin.
Servis;
•Gıdaları oda sıcaklığında 2 saatten fazla, oda
sıcaklığı 32 dereceden yüksek ise 1 saatten fazla bırakmayın.
• Dışarıda yemek yerken yapılabilecek tek şey
güvendiğiniz ve bildiğiniz restoranlara gitmektir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder