7 Aralık 2013 Cumartesi

KAPARİNİN ŞİFASI


 Evliya Çelebi, 400 yıl öncesinde keşfetmiş bu bitkinin varlığını. “İşte bu kumlu toprakta, bu iklim şartlarında “gebre” adında bir yemiş yetişiyor ve bu yöre halkı bu yemişin sirkeli turşusunu yapıyor.Bu turşu için “çok faydalı” diyor Evliya Çelebi.
 Kaparinin bezelye büyüklüğündeki tomurcuklarının protein, vitamin, mineraller, rutin ve hardal yağı glikosidi yönünden oldukça zengin olması, onu doyurucu bir besin haline getiriyor. Gençleştirici ve “afrodiziak”- cinsel gücü arttırıcı- etkisi de keşfedilen kapari tomurcukları, Avrupa ve Amerika da vazgeçilmez bir çeşni olarak sofrada yerini alıyor. Özellikle Batı Avrupa ülkelerinde kaliteli bir meze olarak kabul görüyor.Kapari tomurcukları salamura edildikten sonra, zeytinyağı ve limonla işlem görüyor ve mezeye dönüşüyor;sofraların baş tacı oluyor.
 Kaparinin tomurcukları dışında “karpuzcuk”da denilen meyveleri ve sürgün uçları da salamura ve sirkede muhafaza edilmek suretiyle gıda olarak değerlendiriliyor. Özellikle de Kıbrıs’ta ve İspanya’da sürgün uçları, vejetasyonun başlarında taze iken toplanıyor.Tabii yine sirke ve tuz ile terbiyelendikten sonra tüketiliyor. Çünkü acılığı ki bu acılık içeriğindeki hardal yağı glikosidinden kaynaklanıyor ancak bu şekilde gideriliyor ve asıl tadı ortaya çıkıyor.
 İnsanlar kapariyi gıda niyetine tüketirken aynı zamanda, pek çok hastalığa karşı da bağışıklık kazanıyorlar.Örneğin özündeki rutin, kılcal damarlardaki kanamaları önlüyor.
 Hayvanlar yediğinde ise sonuç inanılmaz. Süt ve yumurta verimi oldukça artıyor.
 Kaparinin her şeyi değerli; hiçbir şeyi atılmıyor. Dal uçları, tomurcukları, meyveleri gıda sektöründe; yaprakları sertleşmiş dalları, kökleri de ilaç, boya ve kozmetik sanayiinde değerlendiriliyor.
 İspanyollar köklerinden yaptıkları ilaçları, hemoroitin tedavisinden kalça rahatsızlıklarının giderilmesine, kadınların regl dönemlerinin düzenlenmesinden sancıların giderilmesinde kullanmışlar. Sirkesinden diş ağrılarının giderilmesinde faydalanılmış. Yine köklerinden zehirlenmelere karşı panzehir elde etmeyi başarmışlar.
 Hindistan’da kaparinin kök kabuğu, taze veya kurutulmuş olarak yüzyıllardır müshil, tonik balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici olarak kullanılmakta. Romatizma ağrıları olanlar, felç geçirenler, dalak büyümesi şikayeti olanlar şifayı kaparinin kök kabuklarından elde ettikleri ilaçlarda bulmuşlar.

 Avrupa’da meyveleri ve çiçek tomurcukları, müshil(kabızlık giderici) ve diüretik(idrar söktürücü) olarak kabul edilmekte, uyarıcı ve iskorbüt hastalığını önleyici olarak değerlendirilmekte.Yaprakların ezilmesiyle hazırlanan lapa ise gut hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.Ayrıca kan bozuklarının giderilmesinde yine kapariye başvurulmakta.

Kaparinin Faydaları
  • Ağrı kesici özelliği vardır.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Kabızlık gidericidir.
  • İdrar söktürücüdür.
  • Balgam söktürücüdür.
  • Adet düzenleyicidir.
  • Romatizma rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Felçten korur.
  • İskorbit hastalığında kullanılır.
  • Kan bozukluklarında faydalıdır.
  • Gut hastalığına iyi gelir.
  • Antitümör etkilidir.
  • Mide rahatsızlıkları,ülsere iyi gelir.
  • Hemoroid hastalarına fayda sağlar.
  • Kalça rahatsızlıklarında kullanılır.
  • Özellikle kanser hastalarında trombosit sayısını yükselttiğinden faydalıdır.
  • Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyicidir.
  • Multipl Skleroz (MS) hastalığında faydalıdır.

Kapari Kullanım Şekli
  • Kapari Karpuzu (en önemlisi)

Sabah akşam aç karna tüketmek kaydı ile haftada en az 1 kg tüketilecek.
(Tüketirken zeytinyağı limon koyarak tüketebilirsiniz.)
  • Kapari Salamura (takviye için)
Sabah akşam aç karna tüketmek kaydı ile haftada en az 1 kg tüketilecek.
(1 kasenin içine bir miktar kapari salamura koyup, kaseye zeytinyağı,kekik, ve nar ekşisi ekleyip karıştırıyor ve kaşıkla tüketiyoruz.)

  • Kapari Çayı (antioksidan etkisi için)
Bir demlik 6 bardaklık sıcak su içersine bir miktar (yarım veya bir çay kaşığı) kapari çayından koyup 5 dakika demlendikten sonra şekersiz olarak içiyoruz.
Günde sabah Öğlen ve akşam aç karna olmak üzere 3 fincan kapari çayı tüketilebilir.
Kapari çayında soğan ve sarımsaktan 15 kat daha fazla ANTİOKSİDAN bulunur. ağrı kesici toksin atıcı ,kan temizleyici ve plazma yenileyicidir.

Dikkat:Kortizonlu ilaç kullanılması aşamasında bu ürün tuz ihtiva ettiği için kullanılmaz.Ancak kortizon tedavisinden bir hafta sonra tekrar kullanılabilir.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder