7 Aralık 2013 Cumartesi

 KETEN TOHUMU HAKKINDA BİLİNMEYENLER VE          MERAK EDİLENLER

10 bin yıldır gıda olarak da kullanılan keten bitkisi, etkili bir gençlik, sağlık ve güzellik kaynağı keten tohumunu hayatınıza sokun! Keten tohumunda yok yok; Kolesterol düşürücü, felç, kanser, unutkanlık önleyici, bağırsak çalıştırıcı ve temizleyici etkisi bunlardan birkaçı. Uzmanlar, sıvı şeklinde, salataların üzerine serpiştirilerek veya günde bir çorba kaşığı şeklinde tüketmeyi öneriyor.
 Sağlık açısından pek çok yararı var keten tohumunun. Yüksek oranda lif, Omega-3, Omega-6 yağ asitleri, protein, B12 vitamini, mineral ve amino asit içeren keten tohumu, özellikle mide-bağırsak sistemindeki sorunlar, fazla kilolar, yüksek kolesterol, yüksek kan şekeri, kemik zayıflığı, kalp-damar sağlığı, romatizmal hastalıklar, bazı deri hastalıkları, yaralar, solunum yolu rahatsızlıkları üzerinde olumlu etki yapıyor. Anadolu'nun hemen hemen her yerinde yetişmesine rağmen, aslında keten tohumunun, layık olduğu ilgiyi pek de göremediğini söyleyebiliriz. Hatta Türkiye'de birçok doktor bile keten tohumunun şifa dağıttığından habersiz. Oysa, günde bir çorba kaşığı keten tohumu sayesinde pek çok hastalıktan uzak durmak mümkün!

KETEN TOHUMU FAYDALARI
  • Mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir.
  • Bağırsakları yumuşatır,kabızlığa iyi gelir.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Kalp-damar hastalıklarından korur.
  • LDL Kolesterol ve Trigliserit seviyesini düşürür.
  • Menopaza bağlı şikeyetleri hafifletir.
  • Yüksek tansiyonu düşürür.
  • Romatizmal hastalıkları önler.
  • Sinir sistemini güçlendirir.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Konsantrasyon rahatsızlığına karşı iyi gelir.
  • Öksürüğü giderir.
  • Egzama ve sedef hastalığında kullanılır.
  • Haricen kullanılarak yaraların iyileşmesini sağlar.
  • Nasırlarda kompres olarak kullanılır.
  • Ağız boşluğu,boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılır.


KETEN TOHUMU NASIL TÜKETİLİR?
  • Kaynatılarak içilebilir.
  • Dövülerek,öğütülerek toz haline getirilebilir.Bir kaşık ağza atıldıktan sonra arkasından bir bardak su içilebilir.
  • Tohum şeklinde tüketilecekse iyice çiğnenmelidir.
  • Kavrulmuş olarak tüketildiğinde daha lezzetli olur.Keten tohumunun çok özel bir tadı veya kokusu yoktur,ama kavrulunca güzel bir tada kavuşur.
  • Sizler de mutfakta keten tohumunu el altında bulundurarak,onu öğütülmüş halde salatalarınıza,yoğurdunuza,müslinize serpebilir,fırında yaptığınız hamur ,işlerine katabilir,pilavdan çorbalara,tatlılardan tuzlulara her yemeğinizde kullanabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder